Wanneer is een website veilig?

Barry designbase

Er zijn veel manieren om erachter te komen of een website veilig is om te bezoeken en/of van te bestellen/downloaden. Maar wanneer is een website veilig? In dit artikel geef ik je een uitgebreide lijst van aspecten waar je op kunt letten.

1. HTTPS en SSL-certificaat

Controleer of er een slotje naast de URL staat in de adresbalk van de browser die je gebruikt. Dit is een teken dat de website gebruik maakt van HTTPS wat inhoudt dat de gegevens die verzameld worden door de website, versleuteld en veilig worden verzonden.

In de URL kun je ook zien of een website gebruik maakt van HTTPS, dan zal de URL beginnen met “https://” in plaats van “http://”, de S staat voor secure.

Om een SSL certificaat van een website te controleren kun je op het slotje klikken en de details van het certificaat bekijken. Dit zijn gegevens als waar het SSL certificaat vandaan komt en de geldigheidsduur van het SSL certificaat.

2. Controle van de URL

Controleer de URL altijd op verdachte tekens, is het correct gespeld, bevat het geen afwijkingen zoals extra tekens, vreemde domeinnamen of onlogische subdomeinen (bijvoorbeeld “secure-login.yourbank.ca.com” “secure-login.yourbank.com” in plaats van secure-login.yourbank.com” “login.yourbank.com”).

Let goed op of deze afwijken en op andere afwijkingen zoals het eindigen op de extensie .net in plaats van .com, een kleine aanpassing van .com naar .net met de zelfde domeinnaam kan iedereen erg makkelijk over het hoofd zien.

Wanneer is een website veilig

3. Bekende en vertrouwde domeinen

Domeinen die vaak beter vermeden kunnen worden zijn websites met vreemde extensies zoals “.xyz” of “.top”, websites met deze extensites zijn over het algemeen minder betrouwbaar.

Vaak zullen merken een officiële domeinnaam met alleen de bedrijfsnaam/merknaam met .com of voor bedrijven in Nederland vaak met .nl.

4. Contactgegevens en bedrijfsinformatie

Als de vorige onderdelen allemaal kloppen en je toch twijfelt kun je altijd nog zoeken naar de gegevens van een bedrijf, betrouwbare bedrijven hebben vaak het fysieke adres en contactgegevens op de website staan.

Vaak zullen deze gegevens op een “over ons” of “contact” pagina staan en daarbij zullen transparante bedrijven ook vaak een uitgebreide sectie over bedrijfsgeschiedenis, foto’s van het team en bedrijfswaarden op de “over ons” pagina plaatsen. Ook kunt u eenvoudig controleren of het bedrijf bestaat via kvk.nl.

5. Privacyverklaring en algemene voorwaarden

Privacyverklaringen zijn tegenwoordig heel erg belangrijk, elke website moet een privacy verklaring hebben om met cookies te kunnen werken en tegelijkertijd aan de wetgeving te voldoen.

Een legitieme privacyverklaring zal je vertellen hoe je gegevens verzameld worden, gebruikt worden en opgeslagen worden.

Algemene voorwaarden zullen je vertellen hoe het bedrijf verder met je gegevens omgaat en welke verantwoordelijkheden het bedrijf heeft.

6. Aanwezigheid van beveiligingscertificaten of keurmerken

Veel bedrijven plaatsen tegenwoordig ook beveiligingscertificaten en keurmerken op de website, dit laat zien dat ze een erkend bedrijf zijn. Zo zijn er ook logo’s/certificaten van Trustpilot, Norton Secured, McAfee Secure of andere beveiligingscertificaten.

Check wel altijd eerst of deze logo’s legitiem zijn voordat je er blind op vertrouwd.

7. Kwaliteit en betrouwbaarheid van de inhoud

Controleer op taalgebruik en fouten in de spelling en opbouw van zinnen. De meeste Phishing en frauduleuze websites zitten vaak vol met typfouten, spelfouten of vreemde vertalingen waar rare zinnen uit komen.

Consistentie van inhoudt is ook iets waar je op kunt letten, frauduleuze websites kopiëren vaak inhoud van andere websites en dit kan leiden tot inconsistente informatie.

8. Reviews en reputatie

Reviews zijn erg belangrijk, door simpelweg reviews op te zoeken kun je er heel snel achter komen of een bedrijf betrouwbaar is of niet, niet elk bedrijf zal reviews hebben maar als een bedrijf wel reviews heeft, lees altijd de slechtste reviews om te zien of er veel overeenkomt.

Er zijn vaak mensen die slechte reviews achter laten om het achterlaten van slechte reviews en niet omdat er daadwerkelijk wat mis was met het bedrijf, maar als er vijf 1 sterren reviews staan die allemaal vertellen dat hun pakket nooit is aangekomen is het veilig om te zeggen dat ze niet betrouwbaar zijn.

9. Wees alert bij betaalmethoden

Gebruik betrouwbare betalingsystemen, betaal alleen via Paypal, IDeal, Stripe, met een creditcard of een ander betrouwbaar betalingsysteem, dit zal voorkomen dat je geld verliest zonder verzekering.

Crypto currency betalingen of directe overschrijvingen kunnen erg verdacht zijn, pas hiermee op.

10. Gebruik beveiligingssoftware

Browser extensies zoals uBlock Origin of HTTPS Everywhere helpen je om onveilige websites te blokkeren of je automatisch over te schakelen naar veilige verbindingen, deze extensies zijn gratis en uBlock Origin blokkeert ook direct je advertenties op websites zoals Youtube, win win toch?

11. Controleer op phishing en malware

Klik nooit zomaar op links die je in een email binnenkrijgt, deze linkjes kunnen vaak foutieve links van Phishing emails zijn.

Tegenwoordig maken ze de scam emails zo realistisch dat iedereen er in kan trappen.

De beste manier om het te controleren is door het email adres te controleren, een juist email adres is vaak een naam, noreply of info @domeinnaam.nl.

Is het iets als accountupdate@google.org.com, klik niet op de link.

Weet je het niet zeker ondanks dat het emailadres klopt?

Klik er niet op, Better safe than sorry!

Open ook nooit zomaar bestanden tenzij deze van een betrouwbare bron komen.

Gebruik websites zoals VirusTotal om verdachte bestanden en links te scannen voor je ze opent.

Conclusie “Wanneer is een website veilig?)

Controleer je alle bovenstaande aspecten en klopt het allemaal? dan kun je ervan uit gaan dat de website veilig is, vertrouw je het toch niet helemaal? waag het niet.

Ik hoop dat dit heeft kunnen helpen, heb je nog vragen over website veiligheid? Neem HIER contact met ons op, we beantwoorden graag al je vragen!

Scroll naar boven

Afspraak maken

Voer hier je gegevens in en wij nemen contact op om een afspraak te maken.

Afspraak maken

Voer hier je gegevens in en wij nemen contact op om een afspraak te maken.